Tapasztalat

A masszázs hatása

Vélemények, tapasztalatok

A masszázs hatása:
Ha volt már része a masszázs élményében, akkor tudja, milyen csodálatos közérzetet biztosít! Hiszen a masszázs terápia nem csak a testet, de a lelket és a szellemet is kényezteti!

"A gyógyítás által mi magunk is gyógyulunk. Ez a szeretet varázsereje! "


A különböző masszázsfajták, masszázs technikák

A fizioterápia részét képező masszázs az egyik legősibb gyógymód. A kezdetben ösztönös tevékenység, az ismeretek gyarapodásával, tudatos terápiás eljárássá vált. A különböző korokban és kultúrákban egymástól eltérő masszázsfajták, masszázs technikák alakultak ki. Az európai tapasztalatok vezettek a svédmasszázs kialakulásához. A svédmasszázs szolgált a mai értelemben vett gyógymasszázs és a nyugati típúsú masszázs technikák alapjául. Minden más masszázsfajta az alternatív masszázs technikák közé sorolható.
A laikusok ösztönösen, elsősorban nyugtató és fájdalomcsillapító céllal végzik a masszázst. Az európai eredetű (nyugati típúsú) masszázs technikák, a szakemberek által nyújtott masszázskezelések tudományosan igazolt, rendszerezett ismereteken alapuló terápiás formák.

A nyugati típusú masszázsfajták, masszázs technikák:

Orvosi masszázs, gyógymasszázs:
Általában csapatmunka, ugyanis maga az orvos ritkán végzi. Az általa felállított diagnózis alapján gyógymasszőr alkalmazza a sokszor kombinált terápia részét képező orvosi masszázst. A masszázsterapeuta az orvos előírásainak megfelelő kezelést végez, amelynek a gyógyítás az elsődleges célja.
Sportmasszázs:
A sportmasszázs egy olyan speciális masszázstechnika, melyet egészséges embereken, általában sportolókon végeznek. Célja a kondíció megőrzése, a sportteljesítmény fokozása.
A bemelegítő masszázst sportolás előtt végzik, célja a keringés és az oxigénellátás serkentése, az izmok átmelegítése, az ízületek átmozgatása. Segítségével megelőzhetők a hirtelen terhelés okozta izom és szalagsérülések. A tréning masszázst az edzés vagy verseny közben, a teljesítmény fokozása, és a terhelési asszimetriák felszámolására érdekében alkalmazzák. A verseny vagy edzés után végzett levezető masszázs célja az izomgörcsök oldása, az izomláz enyhítése.
A frissítő, vagy higiénés masszázs:
A nyugati típusú masszázs technikák közé tartozó frissítő masszázs célja az izmok vérellátásának serkentése, az izomzat kondicionálása. Általában mozgásszegény életmódot fojtató, de egyébként egészséges embereknél hatékony az alkalmazása. Csökkenti a fáradtság érzését, élénkítő, frissítő hatása van. Az alkalmazott fogások azonosak a svédmasszázs és a sportmasszázs során használtakkal.
A diagnosztikus masszázs feladata a paciens állapotának felmérése. A terapeuta feltérképezheti a szervezetet, a különböző szöveteket annak érdekében, hogy összeállíthassa a megfelelő kezelési tervet.

Az alternatív masszázs technikák, masszázsfajták:

Alternatív masszázsnak tekintjük azokat a masszázsfajtákat, melyek a svédmasszázs, a gyógymasszázs, a frissítő és sportmasszázs körén kívül esnek. Olyan természetes energiákat felhasználó masszázsformák, amelyek más filozófiai alapon nyugszanak, eltérő fogásokat alkalmaz, célja viszont általában azonos a hagyományos, nyugati típusú masszázsokéval. Esetenként a masszázsfogásokon kívül egyéb ingerhatásokat is alkalmaz (gyógyteák, fülgyertya, illóolajok, zene, stb.).

Alternatív masszázstechnikák:
ayurvédikus masszázs
akupresszúra
kínai masszázs
reflexzóna masszázs
japán masszázsformák
thai masszázs
egyéb speciális masszázsfajták, stb.

Az oldalt üzemelteti Pernekiné Kocsis Emese és Kocsisné Kati.
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el